Blog
In deze serie van blogs wordt inzicht gegeven in het volledige proces van boom tot eindproduct. Door middel van interviews met ervaren bosbeheerders, zagers en makers duiken we in de ambachtelijke technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven en verdiepen we ons in het belang van verantwoord houtgebruik in een duurzame wereld. Hiermee hopen we de waarde van Nederlands hout als hoogwaardige grondstof en als integraal onderdeel van diverse producten te belichten.

Blog #3 • Hollands hout uit de bossen van Staatsbosbeheer
Kasper Broek, productspecialist hout bij Staatsbosbeheer, is op dagelijkse basis bezig met een hoogwaardige bestemming geven aan geoogst Nederlands stamhout. In een interview vertelde hij over de veranderingen van het Nederlandse bos en gaf hij inzicht in hoe Staatsbosbeheer aan verantwoorde houtkap doet. Ook deelde Kasper zijn visie op standaardisatie van Nederlandse houtproducten en zijn zorgen over de negatieve beeldvorming rondom houtkap.
Blog #2 • Het verhaal van Nederlands hout
Amsterdamse bomen worden vaak gezien als natuurlijke decoratie, maar voor Tom Marcelis zijn ze veel meer dan dat. Als eigenaar van Hout van je Stad maakt Tom unieke en duurzame meubels van stadsbomen die anders als houtsnippers zouden eindigen. Elke dag werkt Tom met verschillende soorten Nederlandse hout met als doel het verhaal achter dat hout te vereeuwigen in prachtige ontwerpen. In deze blog lees je over zijn eigen verhaal. Daarnaast krijg je een inkijkje in zowel de mogelijkheden als de uitdagingen van werken met Nederlands hout.

Blog #1 • Verduurzamen door vakmanschap: iepen wateren
Tussen Leiden en Zoetermeer bevinden zich vele rijen weilanden. Te midden van deze groene lappendeken ligt de houtzagerij Boom en Staal, waar Herman Vermeij dagelijks door ziekte, herinrichting of storm gevelde bomen verwerkt tot bouwmaterialen zodat de gevangen koolstofdioxide vereeuwigd wordt. Deze vakbekwame visionair vertelt ons over het belang van lokaal hout en hoe hij eeuwenoude technieken gebruikt om Nederlandse hout te verduurzamen.
